BOS & DUIN 32

Aangepaste vakantiewoning
Oostkapelle Walcheren

Duurzaam op vakantie

carbon-footprint

Houd rekening met het milieu en geniet van een heerlijke groene vakantie!
De laatste tijd zijn veel mensen milieubewuster geworden en proberen ze zelfs tijdens hun vakantie rekening te houden met het milieu. Doe het milieu geen geweld aan, "laat niets dan voetstappen achter en neem alleen foto’s mee". Hierdoor worden het landschap, de plaatselijke gemeenschap en flora en fauna niet aangetast. Als u rekening houdt met het milieu maakt u uw vakanties aangenamer en bespaart u geld. Er zijn belangrijke punten waarop u uw vakanties ‘groener’ kunt maken: het reizen, het verblijf en uw doen en laten.


Tips om duurzaam op vakantie te gaan:

* Kies voor het vervoersmiddel dat de minste uitstoot veroorzaakt om op je bestemming te komen.
GreenSeat biedt consumenten de mogelijkheid om groener te reizen. Met de GreenSeat calculator kun je de CO2-uitstoot van je reis compenseren, lees hier verder en berekenen uw CO2-uitstoot.
zonnepanelen Met betrekking tot het verblijf is het duidelijk dat het huren van een privé vakantiewoning veel energiebesparender en milieuvriendelijker is. In een vakantiehuisje heb je onder andere de controle over de verlichting, de verwarming, de was en het afval.
* Door de aanwezige zonnepanelen zorgen wij voor een aanzienlijke reductie van de CO2 uitstoot en besparing op de energiekosten.
* Hang het wasgoed op in plaats van in de droger, dat bespaart ongeveer 153kg CO 2 per jaar.
* Verlaag de verwarming met 1°C, hiermee kunt u uw energieverbruik met 8% verlagen.
* Vul de waterkoker alleen met de hoeveelheid water die u moet koken, bespaart 72 kg CO 2 per jaar.
* Breng minder tijd door onder de douche, 1 minuut minder in de douche sparen kan 23kg CO 2 per jaar besparen en bespaart het waterverbruik.
* Schakel elektrische apparatuur uit wanneer deze niet in gebruik is.
Als u de LCD-tv 18 uur per dag volledig uitschakelt (in plaats van hem 18 uur per dag stand-by te laten staan), bespaart u ongeveer 5 kg CO 2 per jaar. Schakel alle andere elektrische apparatuur uit wanneer deze niet in gebruik is om de besparingen te vermenigvuldigen.
* Verwarmen met elektriciteit heeft meerdere voordelen. In de eerste plaats is het een stuk milieuvriendelijker dan gas. Niet alleen omdat er geen CO˛ wordt uitgestoten, maar ook omdat je de verwarmingen apart van elkaar kunt bedienen. Je hoeft niet langer de thermostaat in de woonkamer hoger te zetten om je slaapkamer te verwarmen. Zo bespaar je kosten en verspil je geen warmte.
* De houtkachel kan de woning snel opwarmen. Een houtkachel is ook duurzaam omdat het evenveel CO˛ uitstoot als dat er vrij komt bij het verrottingsproces in de natuur. Het haardhout dat u bij ons kunt kopen is FSC gecertificeerd.
* Leuke souvenirs? Koop of neem nooit souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dieren of planten.
* Laat dieren en planten met rust in hun natuurlijke omgeving.
* Natuurliefhebber? Een uitgezette route is een garantie voor het behoud van flora en fauna.
* Geniet en proef! Stimuleer op vakantie vooral de plaatselijke keuken en eet in lokale restaurantjes.
* Shop in de lokale winkels. Haal verse groente en streekprodukten bijvoorbeeld bij Boerderijwinkel 't Groenteschuurtje in Serooskerke.
* Geef de auto op vakantie ook eens vrijaf. Ontdek het plezier van wandelen en fietsen.
* Verwen de prullenbak. Als je gaat wandelen in natuurgebieden of een bezoek brengt aan dorpen, laat dan geen afval achter.
* Houd afval gescheiden en beperk het gebruik van plastic verpakkingen.
* Hou honden bij betreding van beschermde natuur aan de lijn.